SYMPOSIUM PATIENT ENGAGEMENT: OPTIONEEL OF ESSENTIEEL?

/SYMPOSIUM PATIENT ENGAGEMENT: OPTIONEEL OF ESSENTIEEL?
SYMPOSIUM PATIENT ENGAGEMENT: OPTIONEEL OF ESSENTIEEL? 2019-08-01T15:43:11+00:00

Project Description

Op 15 november 2018 kwamen ruim 120 zorgprofessionals bij elkaar bij Buitenplaats Amerongen om te praten over patient engagement. Het uitgangspunt van deze dag was dat patiënten die betrokken zijn bij hun eigen zorgproces en actief deelnemen aan het besluitvormingsproces rondom hun zorg, doorgaans betere resultaten hebben en daardoor gezonder zijn, aldus de Healthcare Information and Management Systems Society (HIMSS).

Paul Zincken, managing partner van Beter Healthcare, introduceerde het thema en de boodschap van het symposium: “Patient engagement is geen tool, maar een strategie.”

Vervolgens nemen twee inspirerende sprekers ons mee in hun verhalen die gebaseerd zijn op ervaringen uit de praktijk. Frits van den Assem belicht het thema patient engagement vanuit zijn rol als adviseur van zorginstellingen en directeur van Home Instead Thuisservice. Geïnspireerd door het werk van Fred Lee, bekend van het boek ‘If Disney ran your hospital – 9 ½ things you would do differently’, introduceert hij ons de ‘beleveniseconomie’: een pleidooi voor meer persoonlijke aandacht in de zorg.

Hierna spreekt Les Wold over patient engagement vanuit het perspectief van de wereldberoemde Mayo Clinic. Hij legt uit hoe de patiënt betrokken kan worden met behulp van ‘shared decision making’ en geïndividualiseerde zorgpaden. In het kader van Value Based Healthcare (VHBC) laat hij zien hoe we patiënt zelf kunnen vragen wat voor hen van waarde is, goede VBHC meet de behandelresultaten die van belang zijn voor de patiënt.

Na afloop werd er, onder het genot van een hapje en drankje, door velen uitgebreid nagepraat over patient engagement en de presentaties van de dag. Met nieuwe kennis, contacten en inspiratie op zak ging iedereen voldaan huiswaarts. Het Beter Healthcare Symposium 2018 was een groot succes!

Juist in deze tijd van digitalisering is het belangrijk om de patiënt actief te betrekken bij zijn/haar eigen zorgproces. We kunnen nog diverse innovaties introduceren maar vergeten daarbij vaak een duidelijke patient engagement strategie.
Wat is uw strategie? Beter Healthcare helpt u graag uw patient engagement strategie in kaart te brengen en deze te realiseren. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie!