SUCCESVOLLE LIVEGANG HiX 6.1 BIJ ZORGSAAM

/SUCCESVOLLE LIVEGANG HiX 6.1 BIJ ZORGSAAM
SUCCESVOLLE LIVEGANG HiX 6.1 BIJ ZORGSAAM 2019-07-11T16:43:05+00:00

Project Description

Op vrijdag 23 november 2018 ging ZorgSaam Zorggroep Zeeuws-Vlaanderen live met HiX 6.1 van ChipSoft. Alhoewel de organisatie reeds gewend was aan het werken met HiX betrof dit niet zomaar een upgrade, maar een ingrijpende transformatie van maatwerk naar standaard content. Een grote stap vooruit voor het nummer één streekziekenhuis van Nederland, dat vanaf nu aansluit bij de EPD standaarden die ook elders in het land worden toegepast. Met HiX 6.1 beschikt ZorgSaam over een geïntegreerde werkomgeving voor eenduidige registratie en veilige uitwisseling van patiëntgegevens in de regio.

Compacte projectorganisatie

Vanaf juli 2016 werkte Beter Healthcare samen met het management van ZorgSaam aan het vaststellen van de programma-organisatie, bepaling van de scope, afstemming met ChipSoft, bemensing van het project en het inrichten van de werkgroepen.

In maart 2018 ging het project officieel van start. De volledige projectorganisatie bestond op dat moment uit ruim 250 interne medewerkers – ondersteund door applicatiebeheer en externe consultants. Bastiaan van der Zeijst, programmamanager vanuit Beter Healthcare, stond voor een pragmatische aanpak en compacte projectorganisatie, met externe ondersteuning enkel daar waar het echt nodig was.

Consult 2.0

Deze HiX upgrade kenmerkt zich door een aantal nieuwe applicaties en primeurs. ZorgSaam ging als een van de eerste ziekenhuizen in Nederland live met Consult 2.0 – een nieuwe, flexibele manier van consultregistratie binnen HiX 6.1 standaard content. Beter Healthcare stuurde de werkgroepen aan bij de inrichting van nieuwe sjablonen, waarmee ieder specialisme op eigen wijze gestructureerd en efficiënt consult kan voeren. Even wennen voor de betrokken artsen maar dankzij een grondig voortraject werd de nieuwe werkwijze zeer positief ontvangen. Naast consult 2.0  zijn tevens alle functieafdelingen ondergebracht in HiX 6.1 en is het infectiepreventiedossier uitgerold.

Primeur met RIS-PACS van ChipSoft en Carestream

Binnen de radiologieafdeling van ZorgSaam werd gebruik gemaakt van een externe RIS-PACS combinatie. Bij de overgang naar HiX 6.1 is gekozen voor het interne RIS van ChipSoft, waardoor alle radiologische processen voortaan op een veilige manier centraal geregeld worden. Dit betekende een primeur voor de CCOW koppeling van HiX naar VuePacs van Carestream Health, en bovendien de allereerste conversie van VueRIS 11 naar HiX 6.1. Tijdens het intensieve voortraject werd, onder leiding van Beter Healthcare, zeer constructief samengewerkt door de betrokken partijen met een voorspoedige conversie als resultaat.  De patiëntveiligheid neemt enorm toe door gebruik te maken van centraal geregistreerde patiëntdata op het gebied van contra-indicaties, medicatie informatie, en allergieën.

Een geslaagd project

Het programmamanagement kijkt terug op een geslaagd implementatietraject:

“Gedurende het project ging het programmamanagement verbindend te werk en hebben wij veel interactie gezocht met de werkvloer. Daardoor is de transformatie zeer goed geadopteerd door de medewerkers van ZorgSaam Zorggroep. Met de invulling van de rol chief medical information officer (CMIO) als verbindende schakel, is goede communicatie tussen artsen en ICT ook in de toekomst gewaarborgd.”
Bastiaan van der Zeijst, Programmamanager Beter Healthcare

“De drie-eenheid Bastiaan van der Zeijst vanuit Beter Healthcare, met kennis van eerdere livegangen en communicatie met Chipsoft, Ton van Kerkhoven als manager ICT in combinatie met mijzelf die de zorg heel goed kent, vond ik echt geweldig. Dankzij deze goede samenwerking van het programmamanagement is het project heel goed verlopen. Doordat wij allemaal regelmatig het huis in gingen en connectie maakten met de mensen, was er veel voeling met de werkvloer. Hierdoor misten we niets en hadden we altijd een vangnet. Bastiaan had bovendien een heldere structuur opgezet met vergaderingen en agenda’s met de domeinmanagers, wat prettig werkte. Zonder de inzet van het team consultants van Beter Healthcare hadden we de livegang niet gered. Ik vond het echt een geweldig project.”
Natasja Reebergen, Clustermanager ZorgSaam

“Wij hebben Beter Healthcare gezien als een onderdeel van ZorgSaam. Hun inzet en mogelijkheden waren niet te onderscheiden van onze eigen medewerkers, ze waren toegankelijk en bereikbaar. De kennis van de ervaren consultants van Beter Healthcare was bovendien van grote toegevoegde waarde bij de ondersteuning van het project. Wij hebben het programma met drie mensen geleid: Natasja Reebergen vanuit de zorg, Bastiaan van der Zeijst vanuit zijn kennis van HiX en voorkennis van andere ziekenhuizen, en ikzelf vanuit een ziekenhuis ICT rol. Het driekoppige programmateam is ons bijzonder goed bevallen. Doordat we zoveel kennis primair beschikbaar hadden en elkaar goed aanvulden, konden we onderling snel schakelen. Dit was de ideale formule om het programma op zo’n goede manier, snel en met hoge kwaliteit in productie te nemen. Het was een zeer positieve ervaring, waarvan het resultaat goed zichtbaar is.”
Ton van Kerkhoven, ICT Manager ZorgSaam

Beter Healthcare blijft tot 1 april 2019 actief bij ZorgSaam voor ondersteuning tijdens de nazorgperiode. Nadruk ligt daarbij op het goed benutten van de functionaliteiten en het doorvoeren van eventuele optimalisaties. Wij kijken terug op een geslaagd project en danken ZorgSaam Zorggroep Zeeuws-Vlaanderen dan ook van harte voor de fijne samenwerking en het vertrouwen!